​​​​​​Pöljän pysäkki


Bruno Granholmin suunnittelema, vuodesta 1902 kylän maisemassa vaikuttanut asemarakennus on kulttuurihistoriallisesti merkittävä pieni rakennus. Se on kappale rautateiden ja kylämme historiaa. Vastaavanlaisia seisakerakennuksia on säilynyt vain muutama. Rautatie on mahdollistanut pöljäläisten liikkumisen kaupunkeihin sekä asioimaan että oppimaan. Pysäkki itsessään on ollut kylällämme kohtaamispaikka.

Vuoteen 1992 asti pysäkillä toimi museo ja se oli Siilinjärven kunnan omistuksessa. Siilinjärven kunta lopetti rakennuksesta huolehtimisen 2010-luvulla. Kylällä havahduttiin uinuvan rakennuksen olemassaoloon ja siitä alkoi operaatio pysäkin pelastamiseksi. Vuodesta 2012 kyläyhdistys on hiljalleen entisöinyt ja suojellut rakennusta. Vuonna 2014 yhdistys osti pysäkin omaksi ja vei loppuun julkisivuremontin. Kesällä 2015 pysäkin varastosta muokkaantui huussi.

Kyläyhdistys on tehnyt merkittävän kulttuuriteon korjaamalla rakennuksen. Entisöintiin on osallistunut suuri joukko kyläläisiä ja pysäkin ystäviä.​ ​

Pysäkki toimii jälleen kyläläisten kohtaamispaikkana ja sen käyttömahdollisuudet alkavat vasta hahmottua. Mikäli sinulla on kiinnostusta vuokrata pysäkkiä käyttöösi, esimerkiksi juhliin, ota meihin yhteyttä saadaksesi lisätietoja.

Pysäkkiä ylläpidetään kyläyhdistyksen toimesta eri tavoin, kuten Pöljän muisti -kyläkirjan tuotoilla, talkoilemalla erilaisissa tapahtumissa korvausta vastaan ja huolehtimalla pysäkin kunnosta vapaaehtoisten yhteisvoimin. Lisäksi olemme saaneet lahjoituksia yksityisiltä ja yhdistyksiltä.

Pöljän pysäkin tilannetta voit seurata facebookissa Pro Pöljän pysäkki​ -sivulta sekä blogista Pöljän pysäkin kuulumisia​. ​

Pysäkkimme sijaitsee osoitteessa Pysäkkitie 50, 71820 Pöljä. Tervetuloa tutustumaan!